Імплант VS мостовидний протез: пояснює стоматолог

Імплант VS мостовидний протез: пояснює стоматолог - фото

Стоматологи пропонують встановити мостовидний протез або імплант, якщо зуб сильно зруйнований, потрібно його видаляти або ж його вже зовсім немає. Ми запросили головного лікаря київської стоматології Крістал Дент Анну Костюк пояснити різницю між цими двома видами послуг і нарешті розібратися, яка ж краща.

Мостовидні протези

Це конструкція декількох суцільнолитих коронок. Кріпиться вона на опорні зуби. Мостовидні протези можуть бути металокерамічними, суцільнокерамічними та цирконієвими. У будь-якому разі спочатку таку конструкцію підготують у зуботехнічній лабораторії, враховуючи конкретні особливості ротової порожнини пацієнта.

Що стосується матеріалів, то їх обирають не тільки залежно від фінансових можливостей пацієнта. Також впливає і те, де конкретно ставитиметься мостовидний протез (наприклад, якщо це зуби зони посмішки, то краще обирати цирконієві або керамічні, а якщо з боку, в кінці зубного ряду, то металокерамічні).

Головними плюсами "мостів" можна назвати:

Але є і певні мінуси, які точно не дають можливості рекомендувати саме мостовидні протези для всіх. Наприклад, перед установкою такої конструкції опорні одиниці шліфують, що псує емаль. Крім того, з часом можуть початися проблеми з розташованими поруч зубами, оскільки на них відчувається більше навантаження, ніж раніше. Присутні й ризики розвитку карієсу та підвищеної чутливості, якщо послугу надавав не дуже досвідчений лікар.

Імпланти

Імпланти являють собою штучні корені зубів. Стоматолог імплантує їх у кістку. Якщо говорити простими словами, то імплант є опорою для майбутньої коронки. Сучасні конструкції виконуються з біосумісного та абсолютно безпечного для здоров'я пацієнтів титану.

Відновлення зубного ряду за допомогою імплантів можливе навіть якщо порушений не один зуб, а відразу кілька. Плюсами такого методу можна назвати:

Багатьох пацієнтів бентежить те, що під час відновлення зубного ряду таким методом знадобиться хірургічне втручання. Це саме так, по суті, імплантація є невеликою операцією. Однак фахівці перевірених клінік зроблять усі процедури практично безболісними і мінімально травмуючими.

Є ризик і того, що імплант не приживеться. Таке дійсно трапляється. Проте досвідчені стоматологи знижують ризик ймовірності відторгнення штучного кореня шляхом якісної підготовки кісткового ложа до імплантації стрижня з титану, збору детального анамнезу пацієнта.

Висновок

Сучасні імпланти все ж таки лідирують. Корінь із титану запобігає атрофії щелепної кістки, крім того, змінювати його з часом не потрібно. При виборі методу мостовидного протезування завжди є ризик, що зуби, які стоять поруч, зруйнуються. Щоб мінімізувати негативні наслідки, краще відразу зробити імплантацію з подальшим встановленням коронки.

Последние новости